Pijnbestrijding bevalling

Pijnbestrijding voor de bevalling; de nieuwste inzichten!

Afgelopen maand namen wij met de BCE (Beroepscoöperatie voor Childbirth Educators) deel aan een fan-tas-ti-sche workshop over pijn, gegeven door pijnexpert Wiebe Otten. Ik vraag me af of er ooit eerder zo’n boeiende sparringsessie plaats heeft gevonden met geboortewerkers en een pijnexpert. Ik deel de conclusie graag met je, want hier pluk je zeker de vruchten van voor je eigen bevalling.

Vóórdat we starten, is het handig om te beseffen dat er twee soorten pijnbestrijding zijn voor je bevalling: medicinale pijnbestrijding en natuurlijke pijnstilling. In deze blog deel ik de inzichten over natuurlijke pijnstilling.

Inzicht 1.: Pijnbestrijding d.m.v. een andere kijk op pijn

Het klinkt logisch, alles wat aandacht krijgt groeit. Weerstand is een vorm van aandacht. Heb jij dus veel weerstand of angst voor de bevalling, dan wordt de pijnbeleving erger.

Helaas zijn de meesten van ons veel te negatief bestookt met nare verhalen over bevallen en pijn. I.p.v. dat de bevalling als iets bekrachtigends wordt gezien, is het in onze cultuur redelijk normaal om te praten over “de hel” of “zo snel mogelijk vergeten”. Daarnaast zien we in films en series vrijwel nooit een soepele, vredige bevalling. Fear sells, helaas

Maar wat nu als je dit omkeert:

Je vindt het een mooie gedachte dat je voor iets dat jou zó dierbaar is, heel diep mag gaan. Ik vergelijk het altijd met een drol 😉 Stel nu dat je in 2 minuten kan bevallen, net als bij poepen, zonder er enige moeite voor te hoeven doen. Vind je dat niet veel te slapjes? Vind je het geen mooie gedachte dat je voor het alle dierbaarste dat er bestaat, heel diep mag gaan?

Als je dit omkeert verandert jouw kijk (en dus weerstand) op de pijn en zal de pijn dus minder intens zijn. Dat wil niet zeggen dat je dan geen pijn ervaart, maar je kunt er wel gemakkelijker bij ontspannen. En ontspanning is de sleutel naar een soepele bevalling. Super waardevol dus om jezelf hier op te trainen.

 

Inzicht 2: Pijnbeleving wordt beïnvloed door jouw opvoeding, ‘bagage’ en DNA

We hebben natuurlijk allemaal onze bagage uit het verleden, een bepaalde opvoeding en dragen een uniek DNA met ons mee. Ieders pijnbeleving is daardoor anders.

Een voorbeeld: Ikzelf ben nogal kleinzerig. Paracetamol is mij met de paplepel ingegoten. Ik heb dus nooit leren omgaan met pijn. Hierdoor raak ik snel verkrampt als ik een pijntje heb. Gelukkig leer ik meer en meer punt 1 toe te passen 😉

Ook hebben we te dealen met het DNA (en dus ook pijnbeleving en trauma) dat we van onze ouders en grootouders hebben meegekregen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat we zelfs last kunnen hebben van het oorlogstrauma van onze grootouders. Dit alles zit in je systeem en maakt jou uniek.

 

En dit was nieuw voor mij:

Inzicht 3: Pijn wordt erger als je lichaam wat verzuurd is

De twee bovenste inzichten kennen veel geboortewerkers wel, maar dit derde inzicht was voor ons allemaal nieuw. Fascinerend, en ik ga het proberen uit te leggen:

Ons lichaam heeft een zuurgraad, een pH-waarde. Door de vele dagelijkse prikkels, hoge ademhaling, vele suikers die we nuttigen, etc. daalt onze pH-waarde en worden we wat zuurder. Jouw pijnbeleving wordt hierdoor groter(!)

Nu bevind je je als je zwanger bent vaak niet in de meest ideale positie. Je dealt met cravings naar zoetigheid en zelfs in rust heb je vaak een hoge en snelle ademhaling. Hierdoor adem je minder co2 uit wat zorgt voor meer verzuring. Stom, maar waar.

Wat je eraan kunt doen is het volgende:

Tijdens je zwangerschap wil ik je adviseren minimaal 20 minuten per dag een verbonden ademsessie te doen. Je ademt zacht en lang in, en daarna gelijk weer lang uit. Als je langer uitademt dan in, kom je in die gezonde ruststand (de parasympaticus) én je neutraliseert je pH-waarde wat dus uiteindelijk zorgt voor een andere pijnbeleving.

Tijdens je bevalling wil ik je adviseren om vooral diep en heel rustig te ademen. Je focust hierbij op de uitademing. Zowel tijdens als tussen de weeën door. Zo blijf je je lichaam triggeren om in de paraympaticus te blijven, die de bevalling bevordert en dus de verzuring vermindert. Interessant om te weten: kom je in de sympatica (je stress-systeem) dan maakt je lichaam adrenaline aan. Adrenaline remt de bevalling, iets wat je natuurlijk wilt voorkomen.

 

Ik hoop dat ik je geïnspireerd heb met deze drie inzichten. Ik wil wel graag een kanttekening maken. Ondanks deze inzichten en technieken blijft een bevalling in de meeste gevallen enorm intens. Ik wil je graag eerlijke informatie geven en wil dus niet claimen dat je geen pijn zult hebben bij de bevalling. Deze inzichten maken de meeste bevallingen wel dragelijker.

 

In de cursus van New Birth Method is er een complete les gewijd aan pijnstilling. In een interview met verloskundige Meike van de Velde vertelt ze mij alles over de soorten pijnstilling en wanneer je die het beste kunt/mag inzetten.

Ook is er een les waarin je de verbonden ademhalingstechniek oefent op een hele zachte en ontspannende wijze, gegeven door ademcoach Annette Weers.

Meer weten? Je kunt de introductieles hier gratis volgen.

Anderen lazen ook:

Pijnbestrijding-Bevalling

Pijnbestrijding bevalling

Pijnbestrijding voor de bevalling; de nieuwste inzichten! Afgelopen maand namen wij met de BCE (Beroepscoöperatie voor Childbirth Educators) deel aan een fan-tas-ti-sche workshop over pijn,

Lees verder »
Waarom een zwangerschapscursus
Waarom een zwangerschapscursus_